پرسش:
لطفاً در مورد تهمت و مجازات اخروی آن توضیح بدید؟
پاسخ:
در دیدگاه اسلام، وقتی کسی مسلمان میشود به دلیل تقدس این اعتقاد، جان و مال و آبروی او اهمیت خاص و ویژهای پیدا میکند تا جایی که اگر کسی قصد ضرر رساندن به جان و مال و آبروی مؤمن را داشته باشد مورد مواخذه قرار خواهد گرفت. انسان مؤمن به دلیل دارا بودن سرمایه ایمان، از ارزش ویژه و منحصربهفردی برخوردار میشود.
پیامبر اسلام (ص) میفرمایند:
«ایها الناس ان دِماءَکم و اعراضَکم علیکم حرامٌ الی آن تلقوا ربَکم» (1)
«ای مردم! خون و مال و آبروی شما حرمت دارد تا قیام قیامت».
یکی از گناهانی که منجر میشود آبروی مؤمن درخطر قرار گیرد تهمت و افتراء است. بهتان و تهمت از گناهان کبیره است و در قرآن مجید بهشدت از آن نهی و عذاب شدیدی برای آن در نظر گرفتهشده است.
امام صادق (ع) میفرمایند:
«إِذَا اتَّهَمَ الْمُؤْمِنُ أَخَاهُ انْمَاثَ الْإِيمَانُ مِنْ قَلْبِهِكَمَا يَنْمَاثُ الْمِلْحُ فِي الْمَاءِ» (2)
«هرگاه مؤمنی برادر مؤمن خویش را متهم سازد و به او تهمت بزند ایمان از قلب او محو میشود همچنان که نمک در آب ذوب میگردد».
پیامبر اکرم (ص) نیز میفرمایند:
«مَن بَهَتَ مؤمنا أو مؤمنةً أو قالَ فيهِ ما ليسَ فيهِ أقامَهُ اللّه ُ تعالى يومَ القيامةِ على تَلٍّ مِن نارٍ حتّى يَخرُجَ مِمّا قالَهُ فيهِ » (3)
«هر كس به مرد يا زن مؤمنى بهتان زند يا درباره او چيزى بگويد كه از آن مبرّاست خداوند در روز رستاخيز وى را بر تلّى از آتش نگه مى دارد تا اين كه از آنچه درباره او گفته است خارج شود [و آن را اثبات كند].»
البته در آموزههای اسلام به ما توصیهشده است که مؤمن نباید خود را در معرض تهمت قرار دهد و کاری کند که موجبات سوءظن دیگران نسبت به او فراهم شود.
چنانکه امیر مؤمنان (ع) میفرمایند:
«مَنْ عَرَّضَ نَفْسَهُ لِلتُّهَمَةِ فَلَا يَلُومَنَّ مَنْ أَسَاءَ بِهِ الظَّنّ»َ
«کسی که خود را در معرض تهمت قرار دهد نباید کسی را که به او بدگمان میشود ملامت و نکوهش کند». (4)
پینوشت:
1. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول، محقق / مصحح: غفاری، علیاکبر، قم، جامعه مدرسین، چاپ دوم، 1404 ق / 1363 ش، ص 31
2. الشیخ الکلینی، الکافی، المحقق / المصحح: غفاری علیاکبر و محمد آخوندی، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407 ه ق، ج 2، ص 361
3. المجلسی، لشیخ محمدباقر بن محمدتقی، بحار الأنوار، مؤسسه الوفاء، چاپ دوم، ۱۴۰۳ هـ. ق، ج 75، ص 194
4. الشیخ الکلینی، الکافی، المحقق / المصحح: غفاری علیاکبر و محمد آخوندی، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407 ه ق، ج 8، ص 152
#کارشناس_اخلاق
#تهمت
@pasokhsara
✍نوجوان وهویت دینی
انسان برای رسیدن به کمال و قرب به حق آفریده شده است. خداوند نیز پیامبران و اولیای الهی را با برنامه جامع سعادت به میان انسان ها فرستاد تا با پیروی از آن بزرگواران به سعادت حقیقی دست یابند. در این میان,هویت دینی, پدیده ای است که به تدریج و در پی عمل به آموزه های وحیانی به دست می آید. بحران هویت که امروزه گریبان گیر انسان غربی شده, برآیند دیدگاه مادی گرایانه انسان به زندگی و بی توجهی به پدیده وحی و دین است. نسل جوان بیشتر از دیگران با بحران هویت روبه رو است. با ارزیابی و تحلیل عوامل و عناصر آسیب زا در نسل جوان می توان به این نتیجه رسید که دور بودن فرد از تربیت صحیح دینی در سال های کودکی و نوجوانی, زمینه ساز بی هویتی آنان می شود. بی شک, اگر افرادی در آغاز دوران کودکی و در ادامه, در سال های نوجوانی, از آموزه های دینی بی بهره بمانند و متولیان امور تربیتی مانند خانواده و مدرسه نیز نسبت به شکوفایی هویت دینی آنان بی توجه باشند, تصور صحیحی از هویت دینی به دست نخواهند آورد.
#کارشناس_مشاوره
#نوجوان
#هویت_دینی
@pasokhsara
✍پرخاشگری نوجوانان،علل وراهکارها:
نوجوانی یک مرحله چالش برانگیز از زندگی است که می تواند باعث استرس زیادی شود، چه در مسائل مدرسه و زندگی روزانه در منزل و خیابان، چه به صورت احساس عدم اطمینان از آینده و فشار اجتماعی که از نوجوان می خواهد تکلیفش را روشن کند و مسئولیت کارهایش را بر عهده بگیرید. در جامعه امروز، پرخاشگری نوجوان چیزی است که بسیاری از والدین و معلمان و در و همسایهها و در نهایت، خود فرد هر روز باید با آن دست و پنجه نرم کنند و کنار بیایند.
روش های زیادی برای بروز پرخاشگری وجود دارد و بسیاری از آنها با مکانیسم های مقابله ای هر فرد مرتبط هستند.
کنترل خشم در نوجوانان چگونه است؟
قبل از پاسخ لازم است بدانید: «هر خانوادهای انتظارات متفاوتی در مورد نحوه برخورد با خشم دارد. بعضی از خانوادهها تحمل فریاد کمی دارند در حالی که در خانوادههای دیگر، فریاد زدن یک وسیله عادی برای برقراری ارتباط است». باید درک خاصی از نوجوانانی که بلوغ را پشت سر میگذارند و سایر شرایطی که با بزرگ شدن با آنها مواجه هستند، داشته باشید. یک نوجوان نیز مانند هر فرد دیگری، باید یاد بگیرد که چگونه به درستی احساسات خود را کنترل کند و با عصبانیت خود کنار بیاید.
والدین باید این اطمینان را حاصل کنند که نوجوانان در قبال اقدامات خود پاسخگو هستند. قوانینی را در مورد آنچه به عنوان رفتار قابل قبول شناخته میشود، ایجاد کنید و توضیح دهید که چه رفتارهایی قابل تحمل نیستند. اجازه تماس تلفنی، خشونت جسمی یا تهدید در خانه را ندهید.
عواقب واضحی را برای شکست قوانین ایجاد کنید. همه اینها باید در راستای کنترل خشم در نوجوانان انجام گیرد.
ادامه دارد...
#کارشناس_مشاوره
#نوجوان
#پرخاشگری
@pasokhsara
✍چگونه از پرخاشگری نوجوانان جلوگیری کنیم؟
در زیر به برخی از مهمترین مسائل روانی جهت کنترل پرخاشگری در نوجوانان اشاره می شود:
1_خشم در مقابل پرخاشگری:
تفاوت بین احساس عصبانیت و رفتار پرخاشگرانه را به نوجوان خود بیاموزید. احساس عصبانیت کاملاً قابل قبول است اما رفتار پرخاشگرانه خوب نیست. این نکته را روشن کنید که پرت کردن وسایل، کوبیدن به در یا شکسته شدن عمدی اشیاء، کار درستی نیست. نوجوانان باید بدانند که رفتار پرخاشگرانه، حتی اگر پرخاشگری کلامی باشد، میتواند پیامدهای جدی را به همراه داشته باشد. مثلا بعضی از کارها، میتواندبه پیامدهای حقوقی منجر شوند.
2_مهارتهای تعاملی
گاهی اوقات، رفتارهای پرخاشگرانه و مسائل مربوط به خشم، ناشی از عدم اعتماد به نفس است. به نوجوانان بیاموزید که چگونه به شکلی مناسب در برابر مشکلات خود ایستادگی کنند. در مورد اهمیت صحبت کردن بدون نقض حقوق دیگران، با آنها صحبت کنید. مسائل خاص را در قالب نقشهایی با نوجوانان خود بازی کنید، مانند اینکه اگر کسی برای آنها خط و نشان بکشد یا اگر احساس کنند از طرف شخص دیگری مورد سوء استفاده قرار گرفتهاند، چه باید کنند.
3_علائم جسمی خشم:
نوجوانان غالباً وقتی خشمگین میشوند، نمیتوانند متوجه آن شوند. از نوجوان خود بپرسید، وقتی عصبانی میشود بدنش چه حسی پیدا میکند؟ به آنها بیاموزید که علائم هشدار دهنده فیزیولوژیکی خشم را، مانند ضربان سریع قلب، مشتهای محکم یا سرخی صورت تشخیص دهند. وقتی متوجه شدید عصبانیت در حال ظهور است، آنها را به انجام اقدامات گفته شده ترغیب کنید. این اقدامات ممکن است به معنای استراحت، گرفتن چند نفس عمیق و یا شمارش از ۱ تا ۱۰ باشد که منجر به کنترل خشم در نوجوانان میشود.
#کارشناس_مشاوره
#نوجوان
#پرخاشگری
@pasokhsara
⭕️ #تذکر
❎ انسان بلافاصله بعد از مرگ، وارد عالم برزخ می شود.
⬅️هر چند روح، به قبر خاکی نظر و التفات دارد اما:
جسم در قبر خاکی فاقد روح هست و هیچ فعالیت و دراکیتی ندارد.
⭕️اینکه برخی معتقدند: میت بعد از دفن، قصد نشستن می کند و ناگاه سر به #سنگ_لحد می خورد و دوباره می میرد خرافه ای بیش نیست.
#کارشناس_کلام
#خرافات
#قبر
@pasokhsara
دقت در روش
در امرونهی باید دقت شود که:
1. شأن انسانی افراد مورداحترام قرار گیرد.
2. آبروی افراد در جمع حفظ گردد.
3. اشکالات رفتاری در خفا و مخفیانه به آنها تذکر داده شود.
4. گاهی حتی نهی غیرمستقیم باشد؛ مثلاً بهطورکلی مطلبی را عنوان کرد یا داستانی را در رابطه با آن منکر بیان نمود.
5. سرّ مؤمن باید حفظ گردد و رازش بر ملأ نشود.
6. امرونهی باید همراه باادب و احترام و با نرمی صورت پذیرد.
7. نتایج دنیوی و اخروی گناه را بیان کرده، تا گناه را ترک کند.
8. فواید انجام کار خوب و زیانهای ترک آن را بیان نموده، تا ترغیب شود.
#کارشناس_اخلاق
#نهی_از_منکر
@pasokhsara
⚠️آیا « قانون جذب » در آموزههای اسلامی وجود دارد ⁉️
♦️ طرفداران این قانون در بسیاری از مباحث صورت گرفته مدعی هستند که قانون جذب موجود در آموزههای اسلامی نیز وجود داشته و در روایات معصومین قانون جذب مورد تاکید قرار گرفته است.
🔷 آنان از آیاتی چون (62 یونس، 38 بقره، 62 بقره، 153 آلعمران و176 آل عمران) و روایاتی همچون روایت «اذا دعوت فظن ان حاجتک بالباب[1]؛ هنگامی که خدا را میخوانی چنان بیندیش که دعایت برآورده شده و خواستهات آماده است.» برای اثبات قانون جذب مورد استناد قرار میدهند.
🔶 مدعیان قانون جذب بدون در نظر گرفتن سخنان و ادعاهای بزرگان و لیدرهای قانون جذب، که در حال حاضر کتابهای آنان در بازار موجود است، صرفاً با استناد به معنی عمومی برخی آیات به دنبال اثبات قانون جذب هستند.
🔷 غافل از اینکه آیات و روایات اسلامی، به هیچ وجه تایید کننده ادعاها و سفارشات مروجان اصلی قانون جذب نبوده، بلکه در نهایت ایمان به خدا و عقلانیت الهی است.
🔶 (قانون جذب) یا (قانون راز) که در حال حاضر برخی به ترویج آن میپردازند، برخواستهی از تفکرات اومانیستی و مادیگرایانه برخی رهبران به اصطلاح معنوی غرب است.
🔷 در کشور ایران نیز این فرضیه، در قالب گفتوگوهایی مانند (کارگاههای موفقیت)، (خانواده خلاق) و ... مطرح شده و طرفدارانی نیز پیدا کرده است.
🔶 آنچه مشخص است اینکه در قانون جذب تنها تأثیر ذهن بر انسان و یا حتی تأثیر عادی ذهن بر نحوه به وجود آمدن سایرپدیدهها مطرح نیست:
🔷 بلکه بالاتر از آن، مروجان این قانون ادعای خَلق و آفرینندگی ذهن نسبت به وقایع دنیای خارج را مطرح میکنند؛ و تنها ابزاری که برای خلق و به وجود آوردن به شدت بر آن تاکید میکنند، عملی ذهنی به نام تمرکز و تجسم ذهنی است[2]، که برخواسته از خواستهها و ارادههای انسان است.
♦️ یعنی انسان این قدرت را دارد که خالق خواستههای خود بوده و به تنهایی حوائج خود را برآورده کند.
🔷 در این قانون گفته میشود: «عمل تجسم، تو را به هر چه بخواهی، متصل میکند. تجسم خواستهات، نیروی مغناطیسی ایجاد میکند و این نیرو، خواستهات را به سوی تو جذب میکند.»[3]
🔶 یا همین طور در آثار مدعیان قانون جذب آمده است: «تو همه چیز را به طرف خود جذب میکنی: مردم، شغل، شرایط زندگی، وضع سلامتی، ثروت، قرض، شادی، ماشینی که بر آن سوار میشوی و اجتماعی که در آن زندگی میکنی.
🔷 مثل آهنربا همه اینها را به طرف خویش جذب میکنی. به هر چه فکر کنی، همان اتفاق میافتد. کل زندگی تو تجلی افکاری است که در ذهنت جریان دارند.»[4]
🔶 تمام ادعای قانون جذب را میتوان در این جمله خلاصه کرد، تمام چیزهایی که انسان میتواند تصور کند، به سوی او جذب خواهند شد؛ و این جذب صرفاً توسط انسان و به صورت مستقل صورت میگیرد.
🔷 جالب اینجاست که مدعیان قانون جذب در کشور ما، بیشترین تمرکز خود را بر خلق ثروت و و رسیدن به لذات و آرزوهای مادی انسان آنهم در حد فوق تصور گذاشته و غالب مخاطبان خود را از این طریق به سمت کارگاهها و سمینارهای خود میکشانند.
♦️ سوالی که در اینجا ذهن انسان را درگیر میکند اینکه، این همه کتاب و سمینارهایی که برگزار شده است، صرفاً سرکردگان و برگزار کنندگان آن را به نان و نوایی رسانده است.
🔷 آیا این قبیل افراد بدون اخذ مبالغ هنگفت، میتوانند به ثروتهای کلانی که فقط خودشان از وجود آن لذت میبرند برسند❓ آیا آنان به آرزوهای خود، فقط با خلق ذهنی و بدون تلاش رسیدهاند❓
🔶 البته مباحثی از قبیل امید داشتن در راه رسیدن به هدف، اصرار بر خواستهی مشروع و عقلانی خود، (منظور از عقلانی سنجیدن زمینهها و وضعیت موجود است)، دارای شعور دانستن کائنات، در قرآن و روایات اسلامی مورد اشاره و حتی تاکید هم قرار گرفته است.
🔷 ولی موضوع اصلی این است که تفکرات و دیدگاه بزرگان قانون جذب این قبیل مباحث نیست، بلکه در سخنان آنان به صراحت، خلق آرزوها و خواستهها صرفاً توسط ذهن انسان بوده و رسیدن به خواستهها بدون کمترین تلاش و کوششی قابلیت تحقق دارد.
♦️بنابراین قانون جذبی که مدعیان و برخی پیروان از آن سخن میگویند، هرگز مورد تایید قرآن و آموزههای دینی نبوده، بلکه در تناقض و تضاد با آنها قرار دارد.
🔻پینوشت:
[1]. محمدی ری شهری، میزانالاحکمة، جلد2، ص857
[2]. شریفی دوست، حمزه، قانون جذب، مجله مطالعات معنوی، بهار 1391 - شماره 3، ص 151.
[3]. راندا برن، قدرت، ترجمه نفیسه معتکف، ص 68.
[4]. راندا برن، راز، ترجمه نفیسه معتکف ،ص 32.
#کارشناس_کلام
#قانون_جذب
@pasokhsara
پرسش:
چگونه اخلاص خود را در نماز تقویت کنم؟
پاسخ:
اخلاص، خالص گردانیدن عمل از همه شائبههاست، بهگونهای که شخص، انگیزهاش برای انجام یا ترک عمل فقط و فقط کسب رضا و خشنودی خداوند باشد.
خلوص در نماز ناگهان و یکدفعه ایجاد نمیشود بلکه نیازمند زمینه است و زمینه آن با گناه نکردن فراهم میشود.
گوهر خلوص، به عبادتها ارزش و اعتبار میبخشد و عبادتی که خالص برای خدا نباشد و ریا در آن موج بزند فاقد ارزش است و نزد خداوند هم پذیرفته نیست.
امام على عليه السلام میفرمایند:
«لَيستِ الصّلاةُ قِيامَكَ و قُعودَكَ ، إنَّما الصَّلاةُ إخْلاصُكَ ، و أنْ تُريدَ بها اللّه َ وَحْدَهُ»
《نماز به قيام و قعود تو نيست، بلكه نماز، آن است كه از روى اخلاص و تنها از روى خدا خواهى باشد》. (1)
با بالا بردن معرفت و شناخت خود نسبت به فلسفه نماز از طریق مطالعه کردن بر میزان خلوص خود در نماز بیفزایید. هرچقدر که انسان معرفت و شناختش بالاتر برود زمینه ایجاد خلوص در او نیز بالاتر خواهد رفت. کتاب یکصد و چهارده نکته درباره نماز و همچنین کتاب راز نماز از نوشتههای آقای قرائتی را مطالعه کنید.
پینوشتها:
1. ابن أبی الحدید، شرح نهج البلاغة، ج 1، ص 325
#کارشناس_اخلاق
#اخلاص
@pasokhsara ..
🎁معرفی برخی از معروفترین سایت های پاسخ به شبهات و سوالات دینی و شایعات
1⃣اسلام کوئست - مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی
🌐 islamquest.net
2⃣مركز ملي پاسخگويي به سوالات دينی
🌐 pasokhgoo.ir
3⃣سایت گفتگوی دینی
🌐 askdin.com
4⃣سایت ایکس شبهه
🌐 x-shobhe.com
5⃣اندیشه قم
تنها مرکز حوزوی پاسخگویی تخصصی به سؤالات و شبهات دینی
🌐 andisheqom.com
6⃣موسسه ولیعصر(عج)
پاسخ به شبهات وهابيت
🌐 valiasr-aj.com
7⃣مجموعه سايت هاي پرسمان دانشجويي وابسته به اداره مشاوره نهاد رهبري در دانشگاه ها
🌐 porsemani.ir
8⃣سایت پرسمان
🌐 porseman.org
9⃣ارسال سوال و شبهه به سایت آیت الله مکارم شیرازی
🌐 makarem.ir
🔟مرکز ملی پاسخگویی به سوالات -واحد خراسان رضوی
🌐 eporsesh.com
1⃣1⃣ سایت جوابگو
🌐 javabgoo.net
2⃣1⃣سایت پاسخگویی به سوالات دینی #بانوان 💥
🌐 pasokhbesoalat.ir
3⃣1⃣سایت پاسخگویی موسسه در راه حق
🌐 porseh.net
4⃣1⃣ سایت ادیان نت (نقد ادیان و فرق و عرفانهای کاذب)
🌐 adyannet.com
#کارشناس_کلام
@pasokhsara