🔷️ اثر سایناک
🔹️اثر سایناک (Sagnac effect) به ما میگوید اگر یکمسیر بسته برای عبور نور داشته باشیم؛ و دو پرتو نور را از یک مبدا مشترک اما خلاف جهت هم در این مسیر بسته بتابانیم؛ اگر این سامانه درحال سکون باشد یا حرکت با تغییر سرعت زاویهای نداشته باشد؛ دو پرتو نور در انتهای مسیر بسته دقیقا همزمان بههم میرسند.
🔹️اما اگر همین سامانه درحال گردش یا دوران باشد؛ این دو پرتو که از مبدا مشترک داخل مسیر بسته تابانده شدهاند؛ در انتهای مسیر همزمان بههم نخواهند رسید. در واقع یکی از پرتوها مجبور است مسافت بیشتری را برای رسیدن به انتهای مسیر بپیماید در نتیجه یک اختلاف فاز بین این دو پرتو بهوجود خواهد آمد.
🔹️ویدئوی فوق شبیهسازی رایانهای از اثر سایناک است. در ابتدای ویدئو دیده میشود که چون سامانه ثابت است؛ دوپرتو نور که توسط یکمنشور در ابتدای مسیر از هم جدا میشوند در انتها همزمان بههم میرسند. اما وقتی سامانه شروع به گردش میکند؛ بسته به جهت گردش یکی از پرتوها زودتر از دیگری به انتهای مسیر میرسد.
🔹️کار ژیروسکوپ نوری براساس اندازهگیری همین اختلاف فاز بین دوپرتو نور است. ژیروسکوپ رینگ لیزری با ژیروسکوپ فیبرنوری در اساس کار مشترک هستند. تفاوت آنها در نوع تولید نور و نوع مسیر بستهای است که استفاده میکنند. معمولا دقت ژیروسکوپ رینگ لیزری بیشتر از نوع فیبرنوری است، اما قیمت و سختی تولید آن نیز از ژیروسکوپهای فیبر نوری بیشتر است.
🔹️ژیروسکوپ رینگ لیزری از یکمسیر بسته با قسمتهای مستقیم که بهوسیله آینه به هم مرتبط شدهاند تشکیل میشود. معمولا این ژیروسکوپها را...